Školski sistem u Srbiji – ima li prednosti?

Nastavnica matematike iz srednje škole u koju je išao jedan od najpoznatijih tekstopisaca i autora, Djordje Balašević, čuva vežbanku u kojoj je Dordje Balašević, kao tadašnji đak umesto zadataka napisao stihove1. U jednom od intervjua Djordje Balašević je rekao da je izbačen iz gimnazije, jer je nakon napravljenih 80 neopravdanih izostanaka i dobijanja druge šanse da ne bude izbačen, opet izostao iz škole jer se odigravala tako važna utakmica Vojvodina Proleter. U različiti intervjuima Balašević govori o tome da nije bio baš najbojlji i pohvalni đak….

Problem s školom, jeste što nastavnik nema slobodu i autonomiju da odvede decu na utakmicu umesto časa, što nastavnik fizike ne razvija svoju pedagošku praksu tako da utakmicu koristi kako bi deci prikazao kretanje atoma i molekula i što nastavnik matematike ne može da koristi utakmicu da bi objasnio teoriju verovatnoće i mogućnost da Vojvodina pobedii Proleter sa 3:0 koliko je tada bio rezutat. Problem sa školom je što nastavnik srpskog ne koristi biografiju igrača fubalera da sa učenicima obradi formu biografije i autobiografije kao književnog dela, niti što učenik na času srpskog ne može da predstavi tu biografiju.

Problem sa školskim sistemom u Srbiji jeste što je škola odavno postala odvojena od života dece i porodica, realnog konteksta i širih društveno-kulturnih kretanja. Pradoksanlno, jedna od njenih osnovnih funkcija kao sistema i instutucije jeste da spremi učenike za taj život.

Ne mogu tačno da objasnim šta ne valja u našem školskom i obrazovnom sistemu, jer je i pored svih manjavosti uspeo da iznedri jednog Balaševića, neke od najvećih svetskih i “lokalnih” umova koji rešavaju “svetske” i svakodnevne probleme običnog čoveka čineći svet boljim mestom za život.

I ne mogu tačno da odredim šta ne valja u našem školskom sistemu u kome nastavnik čuva vežbanku jednog učenika, u kome učitelj daje učeniku novac za užinu, u kome nastavnik ostaje da predaje i pored smanjenja plate, a nakon što je plasirao učenika na republičko takmičenje. Pitam se, na čijim leđima se školski sistem održava? I ko ga ruši?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: